YASAYAN FOSIL EVRIMI YERLE BIR ETTI

Kenyali balikcilarin avladiklari dev Coelacanth, evrimin sudan karaya gecis iddialarini curuttu.

Canliligin suda baslayarak karaya gectigi masali, evrimin bir donem en cok savunulan senaryolarindan biri olmustu. Evrimciler omurgasiz deniz canlilarinin, on milyonlarca yillik bir zaman dilimi icinde baliklara donustugunu, sonra da baliklarin bir sure sonra bir sekilde sudan cikarak kara canlilarina donustugunu iddia ederler. Bu iddialarina destek olarak da, balik-amfibiyen arasi bir fosilin varoldugunu zannediyorlardi. Yasi 410 milyon yil olarak hesaplanan ve Coelacanth adi verilen bir balik fosili, bircok evrimci kaynakta cok kesin bir ara gecis formu olarak tanitiliyordu.

Oysa Coelacanth'in bir fosil olmadigi ve hala yasayan bir balik turu oldugu 1938 yilinda ortaya cikti. Hint Okyanusu aciklarinda balikcilar Coelacanth'i yakaladilar. Ilerleyen yillarda baska bolgelerde de 200'den fazla Coelacanth yakalandi.

Son olarak Kenyali balikcilarin yakaladigi dev Coelacanth, ulkede gunun konusu oldu. Soyu 70 milyon yil once tukendigi zannedilen Coelacanth, Kenya'nin sahil kasabasi Malindi aciklarinda avlandi. Kenya Ulusal Muzesi'nde incelemelerde bulunan veterinerler, hamile olan bu derin su baliginin dogurmasini sagladilar.

Yakalanan Coelacanth, evrimcilerin sudan karaya gecis iddialarini yerle bir etti. Evrimci paleontolog J. L. B. Smith "yolda dinozora rastlasaydim, daha cok sasirmazdim" yorumunda bulunuyor. Evrim savunucusu cevreler, bu gelisme uzerine bir kez daha derin bir sessizlige gomulduler ve hala olayin sokunu yasiyorlar.


Kenyali balikcilar tarafindan avlanan dev Coelacanth, fosil kayitlarini bir kez daha
altust etti ve evrim teorisini savunan cevreleri derin bir sessizlige gomdu.

 


Coelacanth, okyanusun en derin sularinda yasayan ve 180 m.
derinligin uzerine hemen hemen hic cikmayan bir dip baligi.

 


1998 yili icinde Endonezya'da bulunan Coelacanth ornegi.

 


1938 yilinda yakalanan Coelacanth, evrimcilerin sudan karaya gecis
iddialarinin gecersiz oldugunu ortaya koymustu.