Allah’ı davranışlarımızla nasıl anlatabiliriz?

Annesi 4,5 yaşındaki Ayla’ya Allah’ın kalbimizde olduğunu söylemişti. Ayşenur Hanım, kızının “Anne Allah nerededir?” sorusuna “Her yerde.” cevabını vermiş sonra da kızının “Kalbimizde de mi?” sorusunu başıyla onaylamıştı. Ayla, “Benim, senin, babamın, teyzemin...” diye saymış, sonra biraz durmuştu.

Anne Allah bu kadar çok insanın kalbine nasıl sığıyor?

Çocukların bu tür sorularıyla her anne baba muhatap olur. Peki onların bu sorularını nasıl cevaplamalı? Ya da çocukların bu sorularını sormadan onlara Allah’ı davranışlarımızla nasıl anlatmalı?

Sigarayı tiryakilik derecesinde içen bir insan düşünün. Rahatsızlığı sebebiyle doktora gitmiş ve doktor ona mutlaka sigarayı bırakmasını öğütlüyor. Ama ilginçtir ki doktor bu sözleri söylerken bir yandan da sigarasının dumanını içine çekiyor. Doktorun bu sözleri hastanın üzerinde ne kadar etkili olur? Hasta kararlılıkla sigarayı bırakabilir mi?

O halde Allah’ı davranışlarınızla anlatmak istiyorsanız öncelikle davranışlarınızın Allah’ın istediği gibi olması gerekir. Eğer siz verdiğiniz sözde durmayı önemli bir davranış olarak düşünmüyorsanız, çocuğunuzun da doğru sözlü olmasını sağlayamazsınız. Eğer siz evinizde Allah’ı hatırlatacak fiil ve hareketlerde bulunmuyorsanız çocuğunuzun Allah’ı bilmesini de temin edemezsiniz. Söz kuvvetli bir delil ister. Söyledikleriniz uçup giden birer harf yığınıysa çocuğunuzu çevrenin etkisi altına bırakmış, ne olacağını bilmez bir durumdasınız demektir.

Problem

3, 5 ve 8 yaşındaki çocuklarıma Allah inancını vermek istiyorum. Ama sık sık “Onu yapın, bunu yapın” gibi hep emir verici bir üsluba takılıp kaldığımı düşünüyorum. Ben çocuklarıma nasihat etmeden Allah’ı davranışlarımla nasıl anlatabilirim?

Ne yapılmalı?

Çocuklar anne babalarından gördüklerini duyduklarını taklit ederek öğrenir. Kişiliği de böyle oluşur. Eğer sağlıklı bir dinî temeli olmasını istiyorsanız onun dinî hayatın yaşandığı bir aile ortamında bulunmasını sağlamalısınız.

Nasıl davranılmalı?

Çocuk ilk günlerden itibaren anne babasından Allah sözcüğünü duymalı. Bunu da Allah lafzının geçtiği “Maşallah, Allah bağışlasın, Allah’a emanet ol, Allah’a ısmarladık” gibi sözler söyleyerek yapabilirsiniz. Yine zaman zaman dilinizde dualara yer vermelisiniz. Çocukların bu sözlerden olumlu bir etkileşim alacağını göreceksiniz.